DSC02706Neumornim plesom divova podigao se oblak prašine i pijeska od kojeg se formirao otok, a jata lastavica na otok su donijela vinovu lozu – to je temelj “Legende o otoku Susku”, nove slikovnice Elvisa Vickića i Lorete Vickić Rusijan.

Dok čitate ovaj post pokušat cu da vam približim duh ovog mističnog otoka. Ako se prepusite vlastitoj mašti, osjetit ćete pod bosim stopalima toplinu mekog susačkog pijeska a ako načulite uši čuti ćete šum trske koja se povija na vjetru i osjetiti miris mora nošen vjetrom s pučine.

DSC02716Susak je jedinstveni otok na Jadranu kako po svom nastanku tako i po svom izgledu. Debele slojeve finog žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su pradavni vjetrovi, a ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i cuva ga od erozije.

Otok je također specifičan po svojoj tradicionalnoj narodnoj nošnji koja se razlikuje od narodne nošnje ostalih dijelova Hrvatske.

narodna susacka nosnjaSvečana varijanta ženske nošnje je žarkih boja cija je suknja iznad koljena i smatra se jednom od prvih mini suknji na svijetu. Svakodnevna varijanta je tamno plave ili crne boje koja se nosi i danas.

Ja nikada prije nisam bila na Otoku Susku i baš zbog njegove posebnosti imala sam veliku želju da uplovimo u Uvalu Susak. Peter je boravio na otoku prije četrdeset godina kao student i pamti slike mjesta iz tog vremena. Ponesena njegovim pričama stvorila sam svoju sliku te meni, nepoznate destinacije.

Od Losinja do Suska udaljenost je 5.5 nautičkih milja. Noć prije isplovljenja proučili smo pomorsku kartu Sjevernog Jadrana, kompletirali prognozu i vremenske izvještaje, napravili plan naših aktivnosti te se upoznali sa kulturološkim običajima otoka. Isplovili smo u jutro oko osam sati. Vrijeme je i dalje bilo predivno, mirno i bez većih promjena. Vjetra nije bilo ni za lijek.

DSC02657Nije nam se žurilo pa smo se prepustili Meermowe i njegovom ljenom plutanju po plavoj površini i uživanju koji vam produžuje život. Uz kupanje i sunčanje na deku uživali smo u lubenici i hladnom piću. Poslala sam nekoliko poruka i mailova familiji i prijateljima koji nestrpljivo čekaju na naše javljanje.

DSC03091Pipo I Dino su također našli sebe i svoja zadovoljstva. Dino se od smijeha izvalio na leđa dok ga je Pipo golicao po vratu.

Za ručak je bila servirana pizza koju sam mom suprugu obečala napraviti. Pekli smo je prvi put u životu na roštilju, pošto nemamo pećnicu na brodu, što joj je dalo poseban okus. Nakon ručka i kafe još jednom smo došli u situaciju da moramo nastaviti motorom.

U normalnim uvjetima od Lošinja do Suska se stiže za sat vremena. Mi smo uplovili u Uvalu Susak u ranim večernjim satima. Zbog plićine u luci, nismo mogli pristati uz molo pa nas je Alen, lučki kapetan, predirektirao na plutaču.

DSC02691Jos sa broda, tokom uplovljenja primjetili smo Crkvicu na Brdu Arat i Svjetionik Garba. Bilo je tri popodne kad smo se čamcem prebacili na obližnju plažu. Pod impoviziranim šatorom upoznali smo se sa bračnim parom iz Austrije, koji posjeduju kuću u Gornjem Selu.

DSC02696Svake godine, za godišnji odmor, Klaus i Claudia dolaze ovde provodeći cijeli dan na plaži, uživajući u suncu i kupanju. Šator im služi kao zaštita od sunca.

Brzo smo se sprijateljili, ostavivši naš čamac sa njima, krenuli smo u istraživanje otoka, Rta Darto. Na njemu se nalazi kapelica Gospe od Navještenja koju su Suščani sagradili tridesetih godina 20. Stoljeća zato što nisu mogli često, zbog nevremena, obavljati svoje zavjete Bogorodici. Put do crkvice je lijep i lagan i sa vrha brda se najbolje vidi lošinjska Annunziata. Natrag smo se vratili istim putem koji u drugom dijelu vodi do Groblja, Gornjeg Sela i Svjetionika.

susak cementaryGrobljanska kapela Gospe Žalosne, na Merinama, sagradjena je početkom 20. Stoljeca. Sobzirom da nema uobičajenih stabala i da s njega puca pogled na novouređene vinograde i pučinu, groblje djeluje neobično svijetlo i vedro.

Otok Susak je velikim dijelom pokriven vinogradima. Nekada je tu postojalo samo jedno naselje pod nazivom Sansego.

DSC02724Kasnijom izgradnjom u luci se stvara drugo naselje nazvano Donje Selo. Kako bi se olakšala komunikacija izmedju dva sela sagrađene su stepenice. U središtu sela smještena je zgrada Kluba Iseljenika kao glavno mjesto okupljanja i društvenog života Suščana.

Ulice Gornjeg Sela, za razliku od Donjeg Sela, su uglavnom, popločane ili prekrivene betonom, vrlo su kratke i brzo se prekidaju u smjerovima lijevo i desno.

DSC02726Bili smo očarani ljepotom i interesantnošću centra. Nismo znali kuda idemo, osijećali smo se kao u lavirintu bez izlaza. Prepustili smo se toj rijeci uličica i napokon izašli iz centra te se našli na putu za Svjetionik.

Garba je sagrađen na najvišoj točki Otoka Suska, vrhu Garba (98m), koje je važno mjesto osmatranja, te je jedan od najvećih i najvažnijih svjetionika na ovom podrucju. Za početak je služio kao vidikovac, za kojeg su se ulaznice kupovale u lučkoj kapetaniji u Malom Lošinju.

DSC02740Nekada su, na svjetioniku živile tri porodice sa djecom, muževi su bili svjetioničari i smjenjivali se u poslu svakih osam sati. Danas tu u kući živi još samo Ante, preostali svjetioničar sa svojom suprugom. Oko svijetionika se prostire divan cvijetni vrt.

DSC02743Proveli smo oko sat vremena u razgovoru sa Antom koji nas je na kraju odveo do vrha svjetionika sa kojeg se pruža predivan pogled na otok.

Prepuni dojmova i utisaka, umorni ali sretni i bogatiji za mnoga saznanja, napustili smo Garbu i vratili se kraćom stazom koja je vodila do samog centra.

DSC02699Svratili smo na pivo u obližnji restoran kako bi olakšali dušu i stavili tačku na tako divno provedeni dan. Vratili smo se na brod, večerali i otišli na počinak.

Moj suprug i ja smo bili ugodno iznenađeni ovom destinacijom, ono što smo očekivali vidjeti bilo je daleko od onog što Susak zaista jest i svakako ćemo nastojati da dođemo ponovno. Nažalost, Otok Susak je zbog loše povezanosti daleko izvan dometa radara turističkih agencija pa mnogi nisu svjesni njegovog postojanja.

DSC02703

 

Sljedeći dan smo proveli na brodu kupajući se i uživajući u planiranju naše slijedece destinacije. Alen i njegova predivna supruga Maja, došli su da se pozdrave sa nama i da nam zažele sreću na našem daljnjem putovanju.