DSC02583U svitanje prekrasnog, sunčanog jutra, 09 Juna 2015, otisnuli smo se od mola Marine Veruda u Puli i poput Columba, započeli naše životno putovanje svijetom. Dok su se konopi, kojima smo bili vezani za molo, otpuštali sa bitve, šutke smo se gledali. Oči su govorile sve i riječi nisu bile potrebne. Bili smo svjesni da prvi puta krećemo na put u nepoznato bez povratka.

Tog trenutka sam brzo počela razmišljati da li sam kupila sve što nam treba, vjerojatno kako bih našla dobar razlog da se vratimo, makar na kratko. Doimalo se da će netko od nas poviknuti: “Stanite, zadržite konop i nedajte da brod ode”ali Meermowe nije stajao. Probijajući se kroz plavo more zvao nas je na dužnosti i ubrzo nam vratio osmijeh i sreću na lice. Osijećali smo kako nam se vrača snaga, spremnost i samopouzdanje. Bacili smo jos jedan, zadnji pogled na Pulu koja je postajala sve dalja i dalja dok se nije izgubila na horizontu.

DSC02331Posebno mjesto na brodu zauzimaju naši mali, simpatični prijatelji, Pipo i Dino, maskote koje ce ploviti sa nama kroz Meermowe’s Great Adventure kao predstavnici preljepog Novog Zelanda i sunčane Dalmacije. Uz njih ce biti sve ljepše i veselije.

Naša prva destinacija u koju smo uplovili bila je Uvala Artaturi na Otoku Losinj. Na putu nas je pratilo predivno, sunčano i toplo vrijeme bez vjetra, čista bonaca. More mirno i glatko kao ulje. Uzaludno je bilo nadati se jedrenju jer je genova visila na prečki kao kuhinjska krpa.

DSC02609

Ne gubeći vrijeme odlučili smo da uživamo u kupanju. Bili smo sretni i izuzetno raspoloženi igrajući se u vodi. Nakon plivanja uživali smo u našem prvom ručku i kafi.

DSC02591

Putovanje smo morali nastavili uz pomoć motora koji je svojim radom parao naše uši i tu božanstvenu tišinu. U uvalu smo

uplovili u predvečerje. Nakon večere i vrlo ukusnih palačinki sa sirom i cokoladom pecali smo do kasno u noć. Ribe su grizle na sve strane i u vrlo brzom ritmu uspijeli smo uhvatiti devet riba, sto je bilo dovoljno za naš obrok.

Jednu od njih, Peter je upotrebio kao živi mamac na udicu a ujutro smo uz veliko iznenađenje izvukli ugora od 1,2 kg od kojeg sam skuhala brudet sa palentom. To je ono sto se zove zivot.

DSC02651MAGNETNA LJEPOTA OTOKA LOSINJA

Moj suprug i ja smo prvi put posjetili Mali Lošinj prije dvije godine, kad smo kupili brod i plovili od Splita prema Puli. Zbog svoje ljepote željeli smo ponovno doći i uploviti u Uvalu Artaturi.

DSC02625Mali Lošinj je najveći otočni grad. Smješten je s južne strane lošinjskog zaljeva u Uvali Augusta i jedan je od glavnih turističkih centara na Jadranu. Njegova povijest datira iz 12. stoljeća. Stanovnici su živjeli od poljoprivrede i stočarstva a kasnije se razvilo ribarstvo, pomorstvo i turizam. Otkrivanje zdravstvenih učinaka otočne klime predstavljalo je zlatno doba otoka Lošinja, čime ja otvorena nova stranica njegove povijesti.

Uvala Artatori nalazi se u istoimenom naselju Artatore. Sastoji se od nekoliko kamenitih, šljunčanih plaža u sjeni borove šume a uz plažu prolazi lungomare staza. Uvala je udaljena pet kilometara od centra Malog Lošinja.

DSC02638Ako jedriš ovim akvatorijem, Otok Lošinj se ne može mimoići. Kao magnet, svojom ljepotom i bojom mora zove na obalu. Veći i manji otoci, kao iz torbe prosuti, bude radoznalost. Unije, Susak, Vele i Male Srakane, Ilovik, svaki od njih ima svoju priču. Svi oni koji dođu ovde pronađu svoj mir, ljepotu i sklad.

Postoji priča po pradavnoj legendi kako je nastalo cresko-lošinjsko otočje koje se zvalo zajedničkim imenom Apsyrtides po grčkom junaku Apsirta.

Kralj Eeta is Kohilde, posjedovao je zlatno runo. Hrabar momak Jason se lukavstvom, uz pomoć čarobnice, kraljeve kćeri Medeje, koja je bila zaljubljena u njega, dočepao zlatnog runa pa se na brodu Argo sa svojim drugovima Argonautima, dao u bijeg. Aspirit, kraljev sin, krenuo je sojim brodom u potjeru za otmičarima. Nakon dugog putovanja potjera je sustigla otmičare. Medeja je prijevarom namamila brata Apsirta na pregovore, a Jason ga je is potaje ubio. Medeja je rasjekla Apsirtovo mrtvo tijelo i njegove udove pobacala u more. Od rasječena Apsirtova tijela nastali su Apsirtovi otoci – Apsyrtides.

????????????????????????????????????

Premda je ovo samo jedna nevjerojatna priča, sve ljepote Otoka Lošinja, o kojima pisem, možda će vam zvučati nevjerojatnim, ali su realnost.

U Uvali Artaturi ostali smo dva dana vezani na sidro. Uzivali smo u kupanju i pjesacenju a osvježenje smo trazili u sladoledu pošto je bila paklena vručina.

DSC02547

Nase jedrenje Jadranskim morem, odvija se u vlastitom aranžmanu, slobodnim odabirom destinacija koje želimo posjetiti i bez vremenskih ograničenja uplovljenja i isplovljenja. Stoga, slijedećeg jutra bili smo na kursu prema Otoku Susak.