Tags

, , , , , , , , ,

PULA CITY

Nekada davno, davno, na Jadranskom moru, podno sedam gora, Zaro, Serpente, Ghiro, Magno, Paradiso, Rizzi i Vidal, razvio se grad Pula. Pitam se, da li su Braća Grimm, te davne 1812 godine, kao i mnogi dosadašnji hrvatski književnici i pjesnici u svojim djelima, bili inspirisani tim starim gradom te pišući priču o “Snjeguljici i Sedam Patuljaka”, zapravo pisali o Puli.

Pula je najveći grad i administrativni centar istarskog poluotoka. To je mjesto u kojem prevladava mediteranska klima i cijela regija je poznata po svojoj blagoj zimi, toplim ljetima, mirnom moru i netaknutoj prirodi. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka.

arena filmski festival 1Pula je poznata po svojim sačuvanim antičkim rimskim gradjevinama od kojih je najpoznatiji “Amfiteatar”, popularno zvan “Arena”, koja datira čak iz prvog stoljeća. Najbolje je sačuvan amfiteatar iz antike i po veličini je šesti u svijetu. Danas, tijekom ljetnih perioda, još uvijek se koristi za održavanje tradicionalnog filmskog festival i raznih kulturnih priredbi.b1

Prirodna ljepota Nacionalnog Parka Brijuni i tirkizno plavog Jadranskog mora ucinili su grad medunarodno popularnom ljetnom destinacijom.

Nije lako opisati ljepote Istre i Pule kao i prošetati kroz njezinu tisućama godina staru povijest, sa nekoliko rečenica. Franko Krajcar, poznati etno glazbenik, je kroz jednu od svojih pjesama, dao vjerodostojnu sliku Istre, onakve kakva ona zaista jeste.

Pjesma Istri

Sliku mile Istre naše ja u scu nosim svom,

Leži ravna i vrletna na tom moru Jadranskom

Glava joj je Učka Gora, bukva njen je glas

Kite, šume, pašnjaci, oko struka zelen pas

Raša, Mirna i Dragonja teku žila njezinim

Gle otoke, dijecu lijepu na skutinima majčinim

Istru našu, majku našu, ja u srcu nosim svom

Najljepša si za me zemlja, na tom moru Jadranskom

Franko Krajcar i Indivia, Pula 2012

 

brijuni  pjesma

Peter i ja nismo tako često boravili u Puli ali dovoljno je dobro poznajemo da možemo reći da volimo taj grad. Zbog njezinog geografskog položaja i sigurnosti odlučili smo ostaviti naš brod u jednoj od njezinih marina.

MARINA VERUDA

Marina Veruda je gradski turistički predio u Puli koji se nalazi u Verudskom kanalu smještenom na jugu Pule izmedju poluotoka Verudela na Zapadu i Rudjana, odnosno Pješčane Uvale na Istoku.

Marina je okružena mediteranskim raslinjem i mjesto je na kojem se još i danas susreću zaveslaji ribarske svakodnevice. Raspolaže kompletnim uslugama za nautičare i svojom atraktivnom pozicijom na istarskom poluotoku, savršeno odgovara nautičkom turizmu. Dobitnik je “Plave Zastave”, medjunarodnog priznanja u zaštiti okoliša. To je točka sa koje se može vrlo brzo doći do kvarnerskih otoka kao sto su Rab, Cres, Mali Lošinj, Krk, Susak, Silba i Unije. Neki od ovih otoka predstavljaju destinacije u koje ćemo i mi uploviti.

Pula veruda

*******

Na kraju ove kratke šetnje Pulom, kao početne destinacije našeg puta iz koje ćemo uskoro isploviti punim srcem i jedrima, zelimo obavijestiti sve vas koji ste sa nama da smo stigli do kraja prvog dijela pisanja sa područja Australije. Meermowe’s Great Adventure će se nastaviti u mjesecu Maju, po dolasku u Hrvatsku kojom prilikom ćemo ponovno biti zajedno na putu našeg života. Kroz naš blog doživjet ćete mnoga uzbuđenja, otkrivati nove prostore i uživati u mnogobrojnim avanturama. Zahvaljujemo svima na ukazanoj podršci.

Do skorog susreta.

DSC00487

Peter & Jasmine