Tags

, , , , ,

 

DSC00631Pripreme za naše putovanje svijetom započele su prije dvije godine, kad smo kupili jedrilicu “Meermowe” u Splitu. Zbog toga, period od 2013 do kraja 2016 godine, kada će se naše putovanje svijetom završiti, biti će za nas u najljepšem životnom sjećanju.

Biti spreman za krstarenje preko Atlantika i Pacifika nije isto što i pripremati se napraviti tortu za jedno popodne. To je je proces koji traje mjesecima pa čak i godinama. Boravak i život na brodu je jedno iskustvo koje se ne zaboravlja. To putovanje za Petera i mene predstavlja sinonim života i jednostavno želimo da mu se prepustimo. Sigurni smo da će se uloženi trud, vrijeme i novac na kraju trostruko vratiti kroz sve ono što ćemo doživjeti i upoznati. Život nije magija i ne trebamo čarobni stapić Harry Pottera kako bi premostili sve probleme koji nam se nalaze na putu kako bi uživali u tim rijetkim životnim trenucima.

IMG_0306Nas protekli period bio je pun aktivnosti. Proučavali smo pomorske karte, administrativne odredbe zemalja i luka u koje ćemo uploviti i pretraživali smo internet za kupnju kompletne elektronske opreme za komunikaciju i sigurnost kako samog broda tako i cijele posade, što je za nas na prvom mjestu. Za razliku od planiranja putovanja, sve ono što se može dogoditi ne možemo odrediti ali zato možemo stvoriti osijećaj ugodnosti boravka na brodu i spremnosti nositi se sa svim sto nas snađe na putu.

Dok smo bili studenti uočavali smo razliku izmedju školskog znanja i realnog života u kojem smo naučeno morali i primijeniti. Tako je isto i sa snovima. Godinama smo suprug i ja sanjali kako dostići naš veliki životni san i kad smo došli na korak daleko od stvarnosti uvidjeli smo da taj period života neće i ne moze biti isti. Jedino dobrom psiholoskom pripremom ćemo vratiti sigurnost i vjeru u same sebe u tim novim životnim okolnostima sa kojima ćemo se ubrzo sresti.   Do sada smo uvijek imali sigurnu luku ali od sada sve životne i prirodne oluje morat cemo proći bez sklanjanja poštivajući more i prirodu jer su jači od nas.

Život na moru, sa druge strane doka, je pun avantura, na što smo takodjer spremni. Neke od njih će biti dobre a neke ne ali te na kraju uvijek ostavljaju sa dobrom pričom.  Organizacija cijelog našeg putovanja je takva da se izbjegne sezona vremenskih nepogoda kao što su monsumi i uragani i koristi period stabilnih vjetrova.

Peter i ja jos uvijek posjedujemo veliku ljubav, snagu i volju za ovo putovanje. U njega unosimo veliki dio sebe i ništa drugo nam nemože nedostajati. Osijećamo se psihološki jaki i spremni za ovu avanturu u kojoj će nam morski psi   predsavljati kućne ljubimce, kada ćemo tjednima ploviti i nevidjeti kopno te u dugim noćima razmišljati o onome sto nismo imali vremena ili pak nismo htjeli razmišljati.

Naša posada će se povečavati i smanjivati na različitim dionicama puta a učesnici će biti oni koji žele biti dio ove avanture, članovi naše familije i prijatelji. Još samo dva i po mjeseca nas dijeli od putovanja za Hrvatsku zbog čega našoj sreći i uzbuđenju nema kraja.

347Ploviti svijetom i otkrivanje novih područja najsnažnije su odrednice našeg života koje tinjaju u nama jos od rane mladosti. Da putovanje iz snova nije postalo važna stvar u našem životu nikada nebismo imali priliku da ga realiziramo i da ga pretvorimo u način života jer će se uvijek naći barem jedan dovoljno dobar razlog da odustanemo.