TELASCICA POST 1Naše se veliko putovanje nastavlja tamo gdje smo stali u zadnjem postu. Iza nas je ostao Susak okupan suncem. Meermowe već klizi sa vjetrom u jedrima otvorenim morem noseći nas do Dugog Otoka. Čeka nas obilazak prekrasne Uvale Telaščica i Slanog Jezera koji kao dio Nacionalnog Parka Kornati, raspaljuju maštu.

Na našem putovanju zaustavili smo se na Otoku Molat. U Brguljski Zaljev smo uplovili s namjerom da prenoćimo, kupimo potrebne namirnice i napunimo tank vodom za nastavak putovanja. Mogli bismo danima obilaziti ovaj dio Jadrana ali smo morali misliti i na vrijeme, koje je u ovo doba godine vrlo nestabilno i promijenjivo, od totalnih bonaca do olujnih vjetrova čija brzina doseže do 50 bofora.

DSC02956Napuštajući Brgulj slijedećeg jutra, po udarima vjetra, dalo se naslutiti da će se naš dan po mnogočemu razlikovati od prethodnih i da će biti pun aktivnosti na brodu. Prije Prolaza Maknare raširili smo jedra i pripremili se za jedrenje. Vjetar i more su bili u pojačanju u odnosu na prethodni dan. Valovi koji su se razbijali o pramac broda, zvizduk vjetra i snazni udari pramca o površinu mora podsijećali su na realnost o kojoj smo sanjali od samog početka putovanja. Voda nas je zapljuskivala sa svih strana. Hvatali smo vjetar jacine 30 cvorova, dok je more bilo 3-4. Meermowe je pod pritiskom vjetra, svojim bokom ležao na moru i punim jedrima snažno rezao valove. Pravo uzivanje.

DSC02883Sretni i ponosni jedrili smo duž tog krškog fenomena, visokih stijena koje se okomito spuštaju u morske dubne, tih predivnih, litica zapadne obale Dugog Otoka.

Ima nekoliko legeni o nastanku Dugog Otoka i otočja jedinstvene ljepote, Kornata, jedna od njih kaže da je Bog, poželjevši okruniti vlastito djelo, od suza, zvijezda i daha stvorio Kornate dok drugi govori o Bogu koji je bacio pregršt bijelih stijena, koje su mu preostale, i kad se osvrhuo, zaključio je da ništa ne treba popravljati.

taljuricU Uvalu Telaščica uplovili smo između dva otočića, Taljurić, koji je, zapravo mala kamena ploča, promjera 60m, visine svega 3m, čije su gornje slojeve raznjeli valovi na

DSC02780kojem nema vegetacije i Vela Sestrica, nenaseljen otok, na kojemu se nalazi samo Svjetionik Tajer, značajan po 28m visokom osmerokutnom metalnom tornju. Na njemu se više mjeseci zadržavaju jata ptica selica prije dugog leta u južne krajeve.

Nezaboravno je i impresivno uplovljavanje u Uvalu Telaščica.

TELASCICA MAPA POST 3Uvučena je, otprilike, 8 km u

kopno. Zaljev je vrlo razveden i sadrži jako puno uvala, rtova i otočića. Zahvaljujući svojem položaju to je jedna od najvećih i najbolje zaštićenih prirodnih luka na istočnoj obali Jadrana.

Bilo je pet sati popodne kad smo se vezali za bovu. Odmah smo prionuli pospremanju i sređivanju broda, čemu smo, pri svakom uplovljenju, dali prioritet, bez obzira koliko smo umorni, gladni ili mokri. Nakon ukusne večere uživali smo u noćnom kupanju a potom, uz šalicu toplog čaja, isplanirali naše aktivnosti za sutrašnji dan.

DSC02876Uvala Telaščica nije naseljena, tu se nalazi samo kamp i restoran koji radi do kasno u noć. Uz obalu su uređeni molovi za pristanak turističkih brodova koji dolaze uglavnom iz Zadra puni stranaca.

Prva atrakcija Uvale Telaščica koju smo posjetili, bilo je Slano Jezero. Ostavivši naš brodić uz obalu, zaputili smo se putem koji nas je vodio u brdo iza kojeg se nalazi jezero.

DSC02803Tu se jos uvijek mogu vidjeti stare kamene kuće i predmeti koji ukazuju na nekadašnji težački život otoka. Oko jezera, kroz, šumu, proteže se šetačka staza duga 2 km. Taj, nama poznat miris alepskog bora, koji podsijeća na Dalmaciju, širio se svuda oko nas. Sjedeći uz jezero, na otprilike pola puta, uživali smo, u sendvičima, koje sam pripremila za ručak, okruženi tom divnom borovinom.

Put nas je dalje vodio do fascinantnog mjesta na kojem smo doživjeli svu ljepotu golog krša.

DSC02840Nismo mogli vjerovati svojim očima ugledavši sve te kamene sculpture. Jedna od priča kaže, da su nakupine kamenja, koje je poslagano jedno na drugo, gradili putnici kako bi označili put. Druga priča govori o mitološkom značenju nakupine kamenja kao “čuvara duša” umrlih ljudi. Neznajući njihovo podritlo moj suprug i ja smo podigli svoju skulpturu u ime naše sreće i ljubavi koji će nas čuvati na našem putovanju.

DSC02832

Uz samo more nalazi se i kamena ploča u kojoj postoji rupa sa toplom vodom, na koju dolaze turisti da se kupaju.

Na povratku smo svratili u restoran i dok smo uživali u pivu i sladoledu, gledali smo veliki broj turističkih brodova koji su uplovljavali i isplovljavali iz Uvale Telaščica.

Sigurno utočište dalmatinskih magaraca, lutalica, predstavlja

DSC02936još jednu zanimljivost uvale na Dugom Otoku. Magarac je poznat po svojoj tvrdoglavosti i teškom radu ali ima nešto što mnogi ne znaju, da pokretima ušiju magarac izražava svoje raspoloženje. Kad mu uši padaju uz glavu znači da je opušten, ali kada su mu pripijene uz glavu i zabačene unazad, onda je gotovo sigurno nezadovoljan i pazi kako mu prilaziš.

Moj suprug je u nekoliko navrata boravio u uvali i bez obzira sto mu nije bila nepoznata, uživao je u tom predivnom ambijentu, kao da je prvi put ovde. U Telaščici smo ostali tri dana.

DSC02879Maximalno smo se posvetili, hodanju po brdima I istraživanju otoka, njegove tradicije i modernog načina života, a po povratku na brod, kupanju i pecanju.

DSC02921Iz saznanja od ljudi, ovaj krajolik, također, karakteriziraju legende o čudnim prastanovnicima s pet rogova i tajnovite priče o zakopanu blagu koje skriva uvala.

DSC02862Kad živite na brodu sve je pred vama, vaša sreća naprosto zaustavlja vrijeme, kreacija zaustavlja smjenu noći i doima se da je uvijek u pitanju isti dan, u mogućnosti si da zaviriš u svaku rupu, da dotakneš svaki kamen, hrid i da si još bliže svakom galebu koji, u tvoju neposrednu blizinu, tako nježno aterira na površinu mora.

DSC02944